Myggor hotar reptiler på Galapagos

Galapagosöarnas unika djurliv står inför ett virushot, orsakat av turism och myggor. En brittisk forskargrupp har nämligen upptäckt att Galapagos mest spridda myggart numera suger blod från reptiler. Om ett virus skulle komma in utifrån kan myggan i värsta fall orsaka en förödande spridning bland sköldpaddor och leguaner, befarar forskarna.

– Vi skulle kunna få mycket allvarliga sjukdomsutbrott och till och med att arter på Galapagosöarna dör ut till följd av en virussjukdom, säger Simon Goodman, biolog vid University of Leeds.

Den brittiska forskargruppen, som skriver om sina fynd i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, har upptäckt att den mest spridda myggan på Galapagosöarna har anpassat sig så väl till sin omgivning att den numera suger reptilblod, till exempel från havsleguaner.

Problemet uppstår om den här mångsidiga myggan börjar sprida ett för Galapagos främmande virus, anlänt från fastlandet via båt eller turistflyg. Sköldpaddor och andra unika arter som länge levt isolerade skulle i så fall kunna drabbas hårt, säger Simon Goodman.

Numera besprutas flygplan som ska till Galapagosöarna med insektsmedel för att minska risken att insektsburna virus förs med. Men det behövs ännu fler och mer noggranna kontroller, säger Simon Goodman, som menar att det delvis är ren tur att inget allvarligt skett hittills.

– Det har förmodligen mest handlat om tur. Turismen och transporterna med båt och flyg ökar för varje år som går, säger Simon Goodman om varför inget sådant virusbrott som forskargruppen befarar hittills har inträffat.

Referens:
Bataille, Cunningham et al. Natural colonization and adaptation of a mosquito species in Galápagos: Implications for disease threats to endemic wildlife. PNAS. Doi: 10.1073/pnas.0901308106

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista