Nasa måste förändras

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa ska återuppta sin trafik med rymdfärjor i mars eller april nästa år. Trafiken har varit stoppad sedan haveriet med Columbiafärjan i vintras, och Haverikommissionens mycket kritiska rapport tvingar nu Nasa att stuva om i sin verksamhet. Både tekniska och organisatoriska förändringar ska göras under hösten.
Först och främst ska själva orsaken till Columbiahaveriet tas bort. Det handlar om den bit isoleringsmaterial av skumplast som under flygningen lossnade och slog sönder rymdfärjans vinge. - Nu ska man istället sätta dit en eluppvärmd plåt som ska skydda rymdfärjans bränsletank från is och snö, säger Sven Grahn, teknisk direktör på Rymdbolaget i Solna. Haverikommissionens slutrapport var mycket kritisk till kulturen på Nasa. Man beskriver Nasaledningen som en "ledning under skräck", eller "management by fear", där anställda fruktar för sin karriär om de säger något ofördelaktigt. Nasa ska därför också genomgå en rad organisatoriska förändringar. - Man måste nu se till att man inte sopar problem under mattan och att folk med avvikande åsikter får komma till tals. Så är det nämligen nu, säger Sven Grahn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".