Nytt sarsfall bekräftat

Myndigheterna i Singapore bekräftade igår att en 27-årig man som arbetar vid ett medicinskt laboratorium har insjuknat i den fruktade lungsjukdomen Sars. Samtidigt säger Världshälsoorganisationen WHO att det verkar handla om ett isolerat fall, man tror inte att en ny sarsepidemi är på gång.
Mannen som smittats arbetar på ett medicinskt laboratorium i Singapore där man bland annat jobbar med just sarsvirus, och två virustester har visat att det är just sarsviruset som mannen bär på. Men Världshälsoorganisationen WHO tonar alltså nu ner oron, genom att säga att det inte handlar om en ny sarsepidemi. Dels för att det behövs fler bekräftande studier av det virus mannen smittats av, dels för att detta bara är ett enstaka sjukdomsfall. - Eftersom mannen arbetar på ett labb där man handskas med sarsvirus så skulle ju jobbet kunna vara smittvägen. Och än så länge finns det ju inga tecken på att arbetskamrater och allmänhet blivit smittade, säger Karl Ekdahl, biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet i Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".