Människans vandringar bättre daterade

Genom ett förfinat sätt att analysera släktskapet mellan olika människor på jorden har forskare i Storbritannien kunnat datera när folkvandringar skett. Forskarna har nu uppskattat att människan vandrade ut ur Afrika för 60-70 000 år sedan. Det är ungefär 20 000 år tidigare än vad man trott förrut.

Liksom vid tidigare beräkningar har forskarna tittat på olika folkgruppers mitokondrieDNA, en del av arvsmassan som bara ärvs från mamman. Med den nya metoden har de även tagit hänsyn till de förändringar som har skett i DNA på grund av människans evolutionära utveckling genom naturligt urval.

Genom att jämföra sina resultat med arkeologiskt daterade koloniseringar i Polynersien och på Kanarieöarna har metoden visat sig väldigt tillförlitlig.

Enligt forskarna har de nu fått en bättre bild av när människan kommit till olika delar av världen, som stämmer överens med de arkeologiska fyndens resultat. Bland annat slår de fast att vi kom till amerikanska kontinenten kom vi enligt forskarna för 15 000 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".