Konstgjord befruktning hjälper hivsmittade

Par där den ena personen är hivsmittad kan avstå från att skaffa barn av rädsla för att barnet ska smittas. Men för många av paren kan konstgjord befruktning vara ett säkert alternativ, visar erfarenheter från Danmark. Cirka 35 par söker sådan hjälp varje år, och risken för barnet att smittas är minimal.

– Det är inget fel på de här barnen, det är fina tal på barnen vi följt genom åren sedan 2002, säger Tinne Laursen, hivrådgivare på Fertilitetskliniken i Århus.

Den så kallade spermatvätten ligger i källaren på Århus Universitetshospital i Danmark. Där tvättas sädesceller rena från hiv för att sedan kunna inseminera ägg hos par där den ene eller bägge är hivsmittade. Om bara kvinnan är hivsmittad, då får hon resa till Köpenhamn för äggtransplantation.

Denna fertilitetshjälp har pågått sen 2002 i Danmark och resulterat i att över 200 friska barn har fötts av hivinfekterade föräldrar.

Tinne Laursen berättar att de i Danmark räknar med att risken är mycket, mycket liten att barn som föds av hivsmittade föräldrar själva får hiv, om föräldrarna ges fertilitetshjälp.

Danska Socialstyrelsens riktlinjer är desamma som i Sverige. Men praxis skiljer sig åt. Överläkare Jakob Ingerslev vid Århus Universitetshospital berättar att  de mjukat upp riktlinjerna så att inte bara par där endast en är hivsmittad erbjuds konstgjord befruktning eller insemination.

Numera får såväl par där bägge är hivsmittade som par där bara kvinnan är smittad fertilitetshjälp. Så är det inte i Sverige.

– Vi ger dem mycket hellre assistens än att de går hem och gör det själva, säger hivrådgivare Tinne Laursen.

Generellt räknar danskarna med att risken att överföra hivsmitta från mamma till barn eller från man till kvinna är mellan 15 och 20 procent, utan behandling eller fertilitetshjälp. 

Men om hivsmittade får hjälp att bli gravida och sköter sin hivbehandling, då räknar Århus Fertilitetsklinik med att smittorisken håller sig mellan 0,1 och 0,2 procent.

Reporter Helene Almqvist, Kropp & Själ 
helene.almqvist@filt.se

Hör mer om konstgjord befruktning för hivsmittade i programmet Kropp & Själ i P1 idag 9 juni kl 10.03 med repris ons 00.03 och söndag kl 07.03!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".