Musmammor väljer vilka pip de hör

För en människa låter alla muspip likadana. Men hur gör en mushona för att skilja sina ungars pip från andra muspip runtomkring? Ungarnas läten får faktiskt mushonor att stänga av andra dovare ljud, så att hon kan höra dem bättre, enligt en ny studie, som också kan öka förståelsen för människors hörsel.

Robert Liu, professor i biologi, och hans forskarteam på Emory University mätte aktiviteten i nervcellerna i hörselbarken hos vakna möss. 47 musmammor och 39 möss som ännu inte fått ungar ingick i studien.

När mammorna utsattes för högfrekventa pip från musungarna stängdes andra delar av hörselcentrum av, så att de kunde koncentrera sig på sina ungars pip. Den här funktionen var mycket mer uttalad hos musmammorna än hos de möss som inte hade ungar.

Genom att förstå hur hörselprocessen fungerar i normala fall kan forskarna också börja dra slutsatser om vad som händer när den inte fungerar som det ska, till exempel vid en stroke eller hjärnblödning, eller varför vissa männniskor har svårt att bortse från tinnitus.

Men fler studier behövs, enligt forskarna, för att fastställa orsaken till förändringarna i musmammornas hjärnor.

Camilla Millner
camilla.millner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".