Orkaner kan hindra allvarlig jordbävning

Orkaner som passerar över sprickor i jordskorpan ser ut att kunna utlösa långsamma, milda jordbävningar, som kan hindra våldsammare jordbävningar från att inträffa. Det visar ny forskning som gjorts i Taiwan.

Forskare vid bland annat The Carnegie Institution for Science studerade under en femårsperiod rörelser i jorskorpan vid östra Taiwan. 20 långsamma jordbävningar upptäcktes, där enegin sprids ut över timmar eller dagar, istället för under några sekunder, som i våldsamma jordbävningar.

Till sin förvåning upptäckte forskarna att fler än hälften av de långsamma jordbävningarna inträffade samtidigt med att en orkan passerade.

Enligt forskarna kan det vara så att det lågtryck som en orkan innebär, kan räcka för att låta spänningen i en förkastning jordskorpan utösas långsamt, innan det kan byggas upp till en allvarligt jordbävning.

Studien skulle enligt forskarna kunna förklara varför Taiwan har så många rörelser i jordskorpan, men så få stora jordbävningar.

Referens:
ChiChing Liu, Alan Linde, and I. Selwyn Sacks (2009). Slow earthquakes triggered by typhoons. Nature 459, 7248. doi:10.1038/nature08042

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".