Snabba ryck vid tecken på stroke

Får man symptom som liknar dem vid en stroke, även om de är milda och går över inom några minuter, gäller det att kvickt ta sig till akuten. Symptomen kan nämligen vara tecken på en så kallad ministroke - och då kan det i värsta fall komma en större stroke inom bara ett dygn.

En så kallad ministroke kan kännas igen på att man plöstligt får en svaghet i ena kroppshalvan eller problem med talet, eller både och. Man kan också få synbortfall på ena ögat. Symptomen kan vara milda och gå över ganska fort.

Runt en av tio som får den här typen av känningar drabbas även av en större och allvarligare stroke en kort tid därefter. Det har varit känt i några år.

Nu visar en brittisk forskargrupp i en artikel i tidskriften i Neurology hur snabbt de här efterföljande anfallen faktiskt slår till. Nära hälften av dem som får en andra, större, stroke drabbas inom bara tjugofyra timmar efter den första känningen, skriver forskarna.

– Under lång tid har man trott att det här med ministroke inte är så farligt. Man kan åka hem och göra utredning i ett lugnt skede. Men nu har vi lärt oss att man kan inte ta lätt på det här, utan man måste ta allvarligt på det, säger Erik Lundström, avdelningsläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Kunskapen om att ett nytt och större anfall kan komma så snart som inom ett dygn är viktigt att veta både för patienter och för vården, enligt neurologen Erik Lundström.

Han anser att den nya studien visar på vikten av snabbhet i vården.

– Dessutom är den viktig därför att vi kan ju göra någonting också. Vi behöver inte bara stå och titta på, utan vi kan sätta in effektiva läkemedel, läkemedel som dessutom är billiga.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Referens:
Chandratheva, Mehta et al. Population-based study of risk and predictors of stroke in the first few hours after a TIA. Neurology, 2009;72:1941-1947.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".