Astronauter på rymdstationen ISS ska testa en svensk träningsutrustning i rymden. Foto: AP

Svenskt gym testas i rymden

För första gången ska en svensk träningsutrustning testas i rymden. Det är den nya besättningen på den internationella rymdstationen ISS som ska prova utrustningen. Om försöken faller väl ut kan människor kanske snart vara riktigt länge ute i rymden och åka till Mars.

– Utrustningen ska testas så att vi kan se att den går att veckla ut i rimlig tid, att den ger de belastningar vi har utlovat och att astronauterna trivs med den och inte skadar sig, säger Hans Berg, ortoped och forskare vid Karolinska Institutet.

Rymd-gymmet, som är utformat som en jättejojo, gör att man kan styrketräna i tyngdlöshet. Det har testats på jorden sedan 1990-talet, men först förra året skickades det upp till rymdstationen ISS, där tre nya astronauter ska provträna på det. Jojon liknar en roddmaskin men tränar muskelstyrka snarare än kondition, genom att den skapar ett motstånd både när man skjuter ifrån och på vägen tillbaka. Ett roterande hjul skapar ett tungt motstånd helt oberoende av gravitationen.

En svårighet med styrketräning i rymden är att det inte får skapas några vibrationer i rymdstationens väggar, eftersom det kan förstöra de vetenskapliga experimenten.

– Man måste nästan ordna till så att träningsutrustningen är fritt flytande, att den inte sitter så hårt fast i väggarna, nästan som om den sitter i ett spindelnät, säger Hans Berg.

Styrketräning är nödvändigt för att astronauternas muskler och skelett inte ska brytas ner i tynglöshet. Men träningstestet blir en bisyssla för rymdstationens totalt sex austronauter. Deras huvuduppdrag är att genomföra en rad vetenskapliga experiment inom områden som medicin, fysik, materialvetenskap och växtodling i rymden.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".