Hur grön president är Obama?

USAs president Barack Obama satsar 60 miljarder dollar på förnyelsebar energi. Men de nya vind- och solkraftverken planeras ofta i känsliga naturområden med utrotningshotade djur. Så allt beror på hur viktigt man tycker att bevarandet av vildmark är, säger professor Travis Longcore, som är chef för centret för hållbara städer vid University of Southern California.

– Om defitionen av grön innehåller landskapsbevarande, då är det osäkert om miljöorganisationerna godkänner presidenten rakt av. Juryn har inte fällt sitt utslag än, men den är oroad, skrattar professor .

Energioberoende viktigast för Obama
Barack Obama nämner nästan aldrig utrotningshotade djur och växter i sina tal, däremot hur viktigt det är att skapa gröna jobb och stoppa klimatutsläppen och inte vara beroende av utländsk olja. För Obama vill inte skicka miljarder om dagen till utländska oljeproducenter.

Hotade arter får maka på sig för solceller
Men Joan Taylor på miljöorganisationen Sierra Club är mycket oroad över de hundratals sol- och vindkraftsparker i Sydvästra USAs ökenområden som nu planeras. Hon säger att 5 av 6 byggen sker där man dokumenterat unika växter och djur. Som den hotade ökensköldpaddan till exempel.
– Varför planera miljövänlig energi och förstöra miljö på kuppen. Det finns bättre ställen att lägga solpaneler, som på hustaken i städerna, anser Joan Taylor på miljöorganisationen Sierra Club.