Afghanistans första nationalpark

Afghanistan har nu invigt sin allra första nationalpark. Det är sex turkosblå sjöar som kallas Band e Amir som efter mer än 30 år av motgångar äntligen har fått nationalparksstatus.

Sjöarna har bildats genom att avlagringar av stenmaterialet travertin under flera miljoner år byggt upp som en badkarskant runt varje sjö, som sedan svämmar över. När nya avlagringar sedan bildas måste vattnet hela tiden söka sig en ny väg ut, och därigenom byggs kanterna upp alltmer, och allt högre vattenfall uppstår mellan sjöarna.

I parken runt sjöarna finns bland annat varg, räv och hjortar. Men det är ett kargt landskap och resurserna är knappa. Ett av problemen med parken har varit att få med sig lokalbefolkningen, som sett sin existens hotad på grund av att parken stänger dem ute från naturresurserna.

Said Ismail som hyr ut trampbåtar i en av sjöarna säger att han själv är glad över parken å turistmöjligheterna, men att många andra är rädda för att förlora tillgången till marken.

Chris Shank från Wildlife Conservation Society har lett arbetet med att utforma nationalparken. Han säger att man tar hänsyn till lokala intressen.

Marcus Hansson
vet@sr.se