Mammutarna levde längre än man trott

Mammutarna överlevde i våra trakter i nordvästra Europa mycket längre än man tidigare trott - ända till för 14 000 år sedan, enligt en ny studie som publiceras i Geological Journal.

Det är ben som har hittats i Shropshire i England som är beviset. Analyser av både benen och omgivningen tyder på att vissa av mammutarna var en del av det brittiska naturlivet långt efter det att man trott att de var utdöda.

Benen, som tillhör en vuxen mammuthanne och minst fyra yngre exemplar, grävdes upp första gången 1986, men en nygjord kol-14-datering visar att benen är färskare än man tidigare trott.

Enligt professor Adrian Lister på National History Museum i London, som lett forskningen, trodde man att mammutarna försvann för gott i Nordvästra Europa för 21 000 år sedan, under istiden. Men den nya dateringen ändrar det, och visar istället att mammutarna faktiskt återvände till Storbritannien och överlevde ända till för 14 000 år sedan.

Shropshire-benen, som alltså är de senaste avtrycken av mammutar i Nordvästra Europa bevisar inte bara att arten överlevde mycket längre än man tidigare trott. De sätter också punkt för diskussionen om ifall mammutarna dog ut på grund av klimatförändringar eller människans jagande. Enligt forskarna har tiden då mammutarna senast levde ett tätt samband med klimatförändringarna efter istiden, och där finns en trolig förklaring till att de försvann. Människor existerade visserligen på mamuttiden, men det finns inga bevis för att de jagade mammutarna, enligt forskarna.

Referens:
Lister A. Late-glacial mammoth skeletons from Condover, Geological Journal 2009
DOI: 10.1002/gj.1162