Datorprogram kan minska jetlag

Den tid som resenärer besväras av så kallad jetlag kan kortas ner till hälften genom ett datorprogrammerat schema för ljusbehandling, hävdar amerikanska forskare.

Jetlag alltså den blandning av trötthet och sömnsvårigheter som brukar följa på långa flygresor över många tidszoner, beror till stor del på att vår interna dygnsrytm kommer i ofas med dagsljusrytmen på den nya platsen, och tillståndet varar faktiskt ofta upp till en vecka.

Att använda ljusbehandling mot jetlag är inte helt nytt, men det nya datorprogrammet tar det hela ett steg längre. Uppgifter om ljusförhållanden på den nya platsen och det antal tidszoner man färdats behandlas i en matematisk modell och sen föreslår programmet tidpunkter för behandling med starkt ljus och andra åtgärder.

Och enligt forskarna visade sig den här datorstödda behandlingen kunna korta ner återhämtningsperioden till hälften jämfört med ingen behandling alls.

I artikeln i PLoS Computational Biology skriver forskarna att deras programvara, som än så länge är en prototyp, bör kunna göra nytta inte bara efter långa flygturer på jorden utan också för rymdfarare och dessutom för skiftarbetare och andra.


Referens:

Dean DA II et al. "Taking the Lag out of Jet Lag through Model-Based Schedule Design". PLoS Comput Biol 5(6).
doi:10.1371/journal.pcbi.1000418