Vetandets värld 2003-09-16

En jagad jätte

Valar har alltid fascinerat oss, men få valar har uppmärksammats som kaskelotten "Moby Dick" i H. Melvilles roman. Länge jagades dessa valar för oljan i sina huvuden och det hände faktiskt att jagade djur försökte krossa den förföljande båten, precis som det skildras i romanen.
Jakten har nu upphört men de riktigt stora bjässarna verkar inte ha kommit tillbaka. Kaskeloten är dock med en längd på över 20 meter världens största nu levande rovdjur. Trots det är inte mycket är känt om denna djupdykande jätte som bland annat verkar livnära sig på stora bläckfiskar som lever långt nere i havsdjupen. Ofta sker jakten långt från land men så upptäckte forskare att kontinental-sockeln gör en böj in mot norska Lofoten. De stora djupen kunde där nås med båt på någon timma. En turistnäring växte snabbt upp vid den gamla valjägarkusten. Valskådningen uppe vid Andenes på Lofoten gav plötsligt forskare en chans att följa unga kaskelotthannar på nära håll. 1994 sände Vetande Värld ett program med titeln "Hemma hos Moby Dick" där bland annat den unge svenske forskaren Erland Lettevall medverkade. Studierna vid Lofoten växte så småningom åt olika håll och blev till slut till en avhandling. Nyligen disputerade Erland Lettevall efter tolv års arbete. Vad har han då sett och vad har vi lärt oss om den hemlighetsfulle Moby Dick under dessa år? Redaktör: Jan-Olov Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".