Regeringen lovar pengar till hotad rymdforskning

Sverige ska även i framtiden vara med och bygga de europeiska Ariane-raketerna. Det sa Göran Persson i regeringsförklaringen och gav löfte om mer pengar till rymdforskningen.
På Rymdstyrelsen blev generaldirektör Per Tegnér glatt överraskad när han fick beskedet. - Jag är förvånad över att det tas upp i regeringsförklaringen. Det måste innebära att man fäster stor vikt vid det här, säger Per Tegnér. Enligt rymdstyrelsen fordras det minst 300 miljoner kronor under en treårsperiod. Tidigare i år har myndigheten i kraftfulla uttalanden krävt ökade anslag. Annars hotas stora delar av den svenska rymdforskningen och Sverige skulle riskera hamna utanför hela Ariane-programmet. 130 personer klarar jobben I dag bidrar Sverige med teknik, främst via rymddivisionen på Volvo Aero i Trollhättan, där omkring 130 personer arbetar med utvecklingen av munstycken och turbiner till Ariane-raketerna. Med det stöd som regeringen utlovar kommer man nu troligen att kunna rädda verksamheten där. Ariane-raketerna används för att skjuta upp bland annat satelliter och konkurrerar med amerikanska och ryska bärraketer. I december förra året exploderade en Ariane-raket vid uppskjutningen, en olycka som sedan dess har fördyrat projektet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".