Biblisk tunnel åldersbestämd

I Jerusalem har arkeologer lyckats åldersbestämma en gammal tunnel som visat sig vara just så gammal som Bibeln anger. Det är sällan bibliska platser och monument har daterats så tydligt.
Den tunnel som nu har daterats höggs ut ur berget för att föra vatten till en plats innanför stadsmurarna, där det skulle vara lättillgängligt för Jerusalemborna. Det skedde på 700-talet före Kristus - det är vad Bibeln anger. Det är dessutom vad analysen av en inskription i tunneln tyder på, och nu bekräftas alltså detta med moderna naturvetenskapliga metoder. Många hinder Det är sällan man kan datera bibliska platser och monument så tydligt - det finns många hinder inte minst i Jerusalem som är en tättbefolkad stad där det är svårt att få tillgång till de intressanta lämningarna. Tunnelns insida har tätats med bland annat organiskt material som man har gjort kol-14 datering på, och droppstenar i tunneltaket har åldersbestämts på ett liknande sätt - man har mätt förhållandet mellan uran och thorium. Sån här åldersbestämning hör inte till vanligheterna, säger Tina Haettner Blomqvist, bibelforskare vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem. - Vad jag vet är det första gången man lyckats datera en sådan monumental struktur. Påstående avfärdas Redan tidigare har man trott att det här nog var just kung Hiskias tunnel från 700-talet f Kr - men härom året gjorde några forskare en ny analys av inskriptionen i tunneln och hävdade att den var 500 år yngre. Ett påstående som nu kanske kan anses helt avfärdat. Numera är Hiskias tunnel öppen för turister, som kan gå hela den 500 meter långa tunneln i skenet av ficklampor eller stearinljus - Fast trångt är det, bara nån halvmeter brett, man får böja på huvet ibland och vada i vatten som ibland kan nå upp till midjan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista