Bakslag för Europas nya vädersatellit

Europas senaste vädersatellit, Meteosat, har problem. Fortfarande ett år efter uppskjutningen fungerar den inte. Hittills har projektet kostat 20 miljarder.
Meteosat, som satelliten heter, ska hjälpa bland annat svenska meterologer att göra exaktare väderprognoser. Det är ett prestigefyllt projekt där Europeiska rymdstyrelsen, ESA, har investerat massor. 15 år och 20 miljarder har plöjts ner i projektet. Men en enda liten komponent, en förstärkare, krånglar och utan den fungerar inte kommunikationen. Därför kan inte de olika meteorologiinstituten ta emot de väderdata som satelliten samlar in. Svävar över Afrika Vädersatelliten har svävat högt över Afrika i snart ett år och kan oftare och mer exakt än någon tidigare satellit läsa av molnsituationen från södra Afrika till norra Europa. Till årsskiftet hoppas ESA att man ska ha löst situationen genom att skicka väderinformationen via en annan satellit i stället
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".