Orkanen Isabel försvagas under natten

Orkanen Isabel drog under natten till fredagen in över den amerikanska östkusten, och orsakade strömavbrott och evakueringar. Med en tvåa på den femgradiga orkanstyrkeskalan, kan Isabel betecknas som en katastroforkan. Men under natten till lördagen kommer orkanen minska i styrka eftersom den kommer in över fastlandet.
Med stormvindar på upp till 30 meter i sekunden påverkar Isabel befolkningen och bebyggelsen på den amerikanska östkusten i hög grad. Men Isabels styrka räknas som en tvåa på en femgradig orkanskala, så det finns alltså värre orkaner med större förödelser. - Orkaner som kommer upp i grad fem är mycket kraftiga, men de inträffar sällan. Under 1900-talet har det inträffat tre sådana, säger Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet. Orkaner som isabel, som kommer upp i grad två, är vanligare. Under 1900-talet kom det 39 sådana orkaner in över amerikanska östkusten. Enligt amerikanska vädertjänstens beräkningar kommer Isabel nu att fortsätta mot nordöstra USA och sedan Kanada, samtidigt som den kommer att försvagas. - Någon gång under natten till lördag kommer den att gå över till ett vanligt kraftigt oväder, av samma typ som vi kan uppleva här i Sverige ibland, säger Erland Källén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".