Svensk spinntronik kan bli framtidens elektronik

Svenska forskare har gjort ett genombrott inom det nya området spinntronik, som kan bli framtidens datorelektronik. Spinntronik grundas på elektronernas spinn - bildligt talat deras rotation runt sin egen axel.
De senaste åren har forskare världen över försökt hitta ett sätt att styra riktningen hos elektronernas spinn. Riktningen skulle kunna användas som informationsbärare, som ettor och nollor - och det är alltså då det kan bli datorteknik av spinntroniken. En svårighet har varit att hitta ett ämne som gör det praktiskt möjligt att styra spinnet annat än i mycket låga temperaturer, minus 100 grader ungefär. Men nu presenterar forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan och Uppsala universitet nya resultat som innebär att det går att kontrollera elektroners spinn i rumstemperatur via en materialsammansättning av zinkoxid och mangan. Materialet är relativt billigt, och förhoppningen är att det ska kunna ge mindre, energisnålare och snabbare datorer inom dom närmaste åren, säger Börje Johansson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och en av forskarna i projektet. - Om materialet håller vad det lovar nu är det mycket möjligt att det kan bli det som finns i framtidens datorer, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".