Färre utbildningsplatser i högskolan

I budgeten för 2004 dras anslaget till grundutbildningsplatser i högskolan ner på flera ställen. På det sättet styrs 120 miljoner kronor över från grundutbildning till forskning. Pengarna kommer bland annat it-forskning tillgodo.
Den största delen av pengarna, 100 miljoner, får verket för innovationssystem Vinnova att fördela till tillämpad industriforskning inom it-sektorn. Dessutom går 50 miljoner extra till medicinsk forskning. Vetenskapsrådet rår över 25 miljoner, medan de övriga 25 går till klinisk forskning i Umeå och Linköping. Anledningen till att antalet utbildningsplatser minskas är att många platser inte har gått att fylla. Men neddragningen betyder inte att utbyggnaden slagit i taket, enligt utbildningsminister Tomas Östros: - Vi kommer att ha ett par år med små årskullar från gymnasiet, men sedan räknar jag med att vi gör en utbyggnad av antalet platser på högskolan igen, säger han. Ignacio Vita, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer SFS, menar att pengarna borde hållits kvar inom utbildningen, trots att antalet platser dras ner: - Vi har ett tydligt behov inom grundutbildningen att höja kvalitén och att i det läget ta bort 120 miljoner kronor ser vi som oerhört allvarligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".