Lägre demensrisk för språkskickliga unga

Hög språkförmåga i 20-årsåldern kan bidra till mindre risk att drabbas av demens sent i livet, enligt en amerikansk studie som publiceras i tidskriften Neurology. I studien har man undersökt hjärnorna på 38 avlidna nunnor. Några av dem hade den sorts plack i hjärnan som ofta associeras med alzheimers sjukdom, men utan att ha visat symptom på demens.

När forskarna tittade på de antagningsuppsatser till klostret som nunnorna skrivit i 20-årsåldern visade det sig att nunnorna utan demens hade haft bättre språk i sin ungdom.

Att alzheimersplack i hjärnan inte alltid leder till demens är känt sedan tidigare, och tidigare forskning har också visat att om man på olika sätt aktiverar sin hjärna under livet minskar risken för demens när man blir gammal.

Den amerikanska studien stöder alltså den hypotesen, med fördelen att den både har kunnat göra en jämförelse över lång tid och kunnat undersöka hjärnorna hos avlidna personer.

Därmed inte sagt att språkförmågan är det enda som spelar någon roll. En svensk studie har nyligen visat att det även har betydelse att aktivera hjärnan med sociala aktiviteter, till exempel.

Referens:
D. Iacono et al. Clinically silent AD, neuronal hypertrophy, and linguistic skills in early life, Neurology, publicerat online 8 juli 2009.
doi:10.1212/WNL.0b013e3181b01077