Energispill i nybyggda hus

I budgetpropositionen aviserades högre skatt på el och eldningsolja. Målet är att fler ska gå över till miljövänligare energialternativ. Men lika viktigt för att uppnå miljömålen är att hushålla med den energi som faktiskt används, exempelvis genom att bygga täta och energisnåla hus. Men nu visar en ny undersökning från Chalmers tekniska högskola att det är nåt vi blivit sämre på.
Trots all grön miljöpolitik och teknisk utveckling så har vi inte blivit bättre på att bygga energisnåla hus i Sverige. Det visar en ny undersökning gjord på institutionen för fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Studien bygger på data från statistiska centralbyrån som rör uppgifter om hur mycket energi - olja fjärrvärme eller pellets - man gjort av med i olika typer av hus byggda vid olika tillfällen. Resultaten visar bland annat att nybyggda flerfamiljshus drar mer energi än liknande hus byggda tidigare. Flerfamiljshusen visar sig dessutom dra uppåt 50 procent mer energi än ett enfamiljshus, villa, om man räknar per hushåll. En förklaring kan vara att man i flerfamiljshus gör av med mer varmvatten, eftersom kostnaden för det är dolt i hyran. Men lika troligt är att det handlar om brister i byggandet. Att byggföretagen inte satsar tillräckligt på täta och energisnåla hus eftersom de iallafall inte kommer att betala energikostnaderna när huset väl är färdigt. Forskarna bakom studien tror att det behövs en ändring i byggandet, eftersom byggsektorn enligt många experter är en av de viktigaste verktygen för att nå de klimatmål som riksdagen satt upp för Sverige. - På kort sikt kommer den här ökningen i nya byggnaders energianvändning att märkas så mycket, eftersom det inte byggs så mycket. Men på längre sikt bygger man in sig i en hög energianvändning som kan vara svår att påverka och som kan vara ett hot mot våra möjligheter att klara framtidens klimatmål, säger Jonas Nässén, en av forskarna bakom studien vid Chalmers tekniska högskola.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".