Upptäckt av ny livsform belönas

På onsdagen delades ett av Sveriges största forskningspriser ut, Crafoord-priset. Det går i år till en forskare som fått ordning på jordens släktträd, den amerikanske mikrobiologen Carl R Woese. Hans stora upptäckt är en tredje huvudgrupp av livsformer på jorden.
Länge trodde man att alla livsformer på jorden kunde delas in i två grupper, bakterier och övriga kort sagt. Men Carl R Woese konstaterade 1977 att en del av de man kallade bakterier inte var särskilt nära släkt med andra bakterier. Inte närmare släkt med dem än med oss andra. Han kallade den här gruppen först arkebakterier men senare har de fått namnet arkéer. Det är encelliga organismer som ofta lever i extrema livsmiljöer som varma källor, vatten med hög salthalt, extremt PH eller hög svavelhalt, där andra organismer inte kan överleva. Den 75-årige Woese får ta emot Crafoord-priset ur kungens hand på onsdag eftermiddag vid en prisceremoni på Vetenskapsakademin, och förutom äran ger det också nära fem miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".