Förlorade månfilmer sägs vara återfunna

På måndag är det 40 år sedan den första månlandningen. Den amerikanska rymdstyrelsen NASA säger nu att de tänker fira jubileet genom att släppa filmer från månen med hög bildkvalitet – inspelningar som har varit försvunna sedan månfärden.

Du har säkert sett filmsnutten när Neil Armstrong som första människa går på månens yta. Bilderna är gryniga och otydliga.

Men från månen kom egentligen bilder med ganska bra kvalitet, som bara några få människor har sett.

Bilderna skickades från månen till en mottagarstation i Australien. Där gjordes signalen om för att passa den tidens tv-system och skickades vidare till NASA i Houston. I Houston gjordes tv-signalen om igen, innan bilderna kunde sändas ut till världens tv-publik. I varje steg försämrades bildkvaliteten och blev suddigare och grynigare. Det är bara de här dåliga bilderna som världen har kunnat se.

I Australien tog man alltså emot de bra bilderna från månen och de spelades in på rullband. Men på något sätt försvann de här inspelningarna, och under 40 år har det varit ett mysterium vart de tagit vägen. De senaste åren har jakten efter banden trappats upp och engagerat både glada amatörer och personal på NASA.

Det finns uppgifter om att banden försvunnit på väg mellan en av NASAs byggnader och USA:s nationalarkiv. Det har också ryktats att banden har funnits i ett arkiv i Perth i Australien. Genom åren har många av de inblandade dött. Tekniken har blivit föråldrad och om man skulle hitta banden har det knappt funnits någon utrustning som skulle kunna spela upp dem.

Att NASA inte har haft bättre ordning på banden har bland annat förklarats med att ekonomiska nedskärningar gjort att ingen riktigt har brytt sig om arkiveringen.

Men kanske har mysteriet nu fått sin lösning, för härom dagen meddelade NASA att de under torsdagseftermiddagen, svensk tid, kommer att släppa vad de "tror är de bästa tillgängliga kopiorna från månexpeditionen, varav några har varit undangömda i nästan 40 år".

Exakt vilka inspelningar som kommer att presenteras återstår att se, om det är originalbanden från Australien eller om det är andra kopior.

Även om originalinspelningen har varit försvunnen finns vissa spår av den kvar. Personal på mottagarstationen i Australien tog fotografier av den skärm som visade de bilder som kom direkt från månen. Trots att dessa bilder är foton av en skärm är de ändå av bättre kvalitet än de tv-sändningar som har bevarats. Se bilder nedan.

 (Extern länk)

Axel Naver
axel.naver@sr.se