Nattfjäril kan störa fladdermusens jaktljud

En viss sorts nattfjäril kan avväpna fladdermössens jaktsystem. Forskare har undersökt den amerikanska nattfjärilen Bertholdia trigona, och funnit att när fladdermöss kommer i närheten börjar fjärilen skicka ut ljud som gör att fladdermössen inte kan upptäcka den.

Fladdermöss jagar med sonar; de skickar ut ljud med hög frekvens och orienterar sig med de ekon som studsar tillbaks.

Fladdermöss och insekter har genom evolutionen genomgått en kapprustning för att överlista varandra, och forskare har tidigare fastställt att flera insektsarter kan höra fladdermössens ljud och därmed har en chans att skydda sig på olika sätt. Men det här är första gången man har kunnat fastställa att en insekt kan blockera fladdermössens sonar.


I det här ljudklippet har forskarna spelat in ljudet och anpassat ljudfrekvensen så att människor kan höra det. Först hör vi fladdermössens korta gälla tjut, och strax kommer fjärilens surrande störningsljud. Normalt sett ökar frekvensen på fladdermusens tjut när den kommer nära ett byte, men när Bertholdia trigona sätter igång sitt störningsljud blir fladdermusen förvirrad och sänker istället frekvensen på sitt tjut.

Referens:
A.J. Corcoran et al. Tiger Moth Jams Bat Sonar, Science, vol 325, 17 juli 2009.
DOI: 10.1126/science.1174096