Smart-1 på gång igen

Natten till söndag ska den delvis svenskbyggda månsonden Smart-1 skjutas upp från raktetbasen i Franska guyana. Sonden skulle egentligen kommit iväg redan i våras, men krångel med bland annat bärraketen har gjort att projeketet försenats flera gånger.
Två minuter över ett på söndagmorgon svensk tid, ska Smart-1 skjutas upp för sin färd mot en omloppsbana runt månen. Men sonden, som är ett europiskt samarbetsprojekt - ett bygge som till stora delar satts ihop av svensk rymdindustri - har haft stora problem med förseningar. Redan i mars skulle den ursprungligen skjutits upp tillsammans med två andra sateliter ombord på en fransk Arianne5-raket, men krångel med bärraketen och med en av de andra sateliterna ombord har försenat projeketet flera gånger. Men den här gången ska den komma iväg, tror Sven Grahn på svenska rymdbolaget som deltagit i smart-1-projeketet. - Nu är ju hela ekipaget ihopskruvat och färdigt, förra gången i augusit hade vi inte kommit så långt att vi fått allt på plats med satelitet och allt. Svensk/europiskt prestigebygge Smart-1 är ett europeiskt samarbetsprojekt beställt av europiska rymdstyrelsen ESA, där svensk rymdinsdustri stått för flera viktiga delar och där merparten också byggts ihop i Sverige. Sonden ska skickas iväg till månen där den ska läggas i en omlopsbana runt himlakroppen. Ombord finns bland annat en ny sorts raketmotor som sprutar joner och drivs med hjälp av solen. Smart-1 bär också med sig flera typer av instrument som ska kartlägga månens yta, och kanske bidra med viktig information för en kommande anläggning av en europeisk bemannad bas på månen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".