Knepigt kloningsproblem löst

Franska och kinesiska forskare har för första gången lyckats klona fram kopior av råttor - en art som anses ha stor betydelsefull för den medicinska forskningen. Att klona fram kopior av djur är något man sysslat med sen mitten av nittiotalet, men på vissa djur, råttor till exempel, har tekniken hittills inte fungerat.
Problemet med att klona råttor, ett problem som man inte stött på hos andra djurarter man klonat - är honornas äggceller. Äggcellen är den första byggstenen i bildandet av en klon och hos just råttor så delar sig äggcellerna - när man väl tagit ut dom ur kroppen - så snabbt att dom förstörs - innan man hunnit föra in det nya genetiska materialet i dem. Men nu har alltså franska och kinesiska forskare hittat ett sätt att fördröja den här första äggcelldelningen. Och det genom att spruta in en hämmande substans i ägget. På så sätt kunde forskarna vinna den tid som behövdes för att hinna spruta in det nya genetiska materialet i äggcellen - som först berövats sitt eget dna. Dräktiga råtthonor fick sen bära på dom här modifierade äggen - och tillslut föddes friska råttungar. Enligt forskarna själva är det här ett stort framsteg som öppnar upp för den framtida användningen av råttor i den medicinska forskningen. Men Ted Ebendal, professor i miljömedicinsk utvecklingsbiologi vid Uppsala Universitet ställer sig lite frågande till en sån utveckling: - Forskarvärlden har ju redan investerat av tid och möda i de musstammar som vi byggt upp under de senaste tio åren. Ska nu råttan hinna i kapp så kommer det att bli väldigt kostsamt och komplicerat. Men det är klart att ett sånt här framsteg kan bli viktigt för de forskningsområden där man inte kan använda sig av möss. Det kan tillexempel handla om neurologiska experiment eller operationer där musens organ är för små för att arbeta med. Nyttan av att använda sig av djurförsök är något de flesta inom forskarvärlden är överens om. Men den etiska debatten kring försöksdjur har gjort att den här verksamheten ifrågasatts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".