Vetandets värld 2003-09-29

Forskningsresor i det omedvetnas mörker

Det omedvetna har fascinerat människor i alla tider och Sigmund Freud skapade i början av 1900-talet storstilade teorier om det mänskliga psyket där det omedvetna spelade en avgörande roll.
Dagens forskare ställer mycket strängare krav på vetenskaplig underbyggnad än vad Freud gjorde för att dra slutsatser om psykiska funktioner. (Han byggde på sina erfarenheter av att behandla patienter och lade till egna fantasifulla tolkningar.) Den definition som används när man idag experimentellt undersöker det omedvetna är att omedvetna processer är när vi uppfattar eller gör saker utan att kunna berätta om det efteråt. Det omedvetna är det icke rapporterbara. Forskare världen över har i otaliga experiment under en lång följd av år kunnat visa att vi påverkas även av sinnesintryck vi inte medvetet uppfattar. En vanlig metod är att man visar en bild så kort tid att försöks- personerna inte hinner uppfatta den medvetet. Sedan undersöker man om detta omedvetna sinnesintryck har haft någon inverkan. Exempel på resultat är att leenden smittar även om vi inte uppfattar dem medvetet. En del forskare hämtar inspiration i Freuds idéer och undersöker om våra relationer till föräldrarna under uppväxten påverkar oss omedvetet i vuxen ålder. I dagens Vetandets Värld intervjuas tre svenska forskare om sina undersökningar av det omedvetna. De är Arne Öhman, professor i psykologi, Karolinska institutet i Stockholm, Staffan Sohlberg, docent i psykologi vid Uppsala universitet och Ulf Dimberg professor i psykologi, också vid Uppsala universitet. Redaktör för programmet är Charlotta Sjöstedt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".