"En milstolpe i vår moderna historia"

Sovjetunionen vann kapplöpningen med att ha första mannen i rymden, men USA var först med att landa på månen. Idag den 20 juli är det exakt 40 år sedan den första månlandningen. En milstolpe i vår moderna historia som är svår att jämföra med något annat, enligt Marie Rådbo, astronom vid Göteborgs universitet.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, och ingen annan gång kan bli som då en människa för första gången satte foten på en annan himlakropp. Sedan dess har vi skickat ut sonder, satelliter och rymdfärjor, men inget annat rymdprojekt hittills har varit en lika stor milstolpe, säger Marie Rådbo.

Finalen på rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet blev Neil Armstrongs och Edwin "Buzz" Aldrins månpromenad för 40 år sedan.

– Framtidstron visste vid denna tid inga gränser, och förmodligen trodde man då att vi, år 2009, skulle ha landstigit även på Mars och kanske ännu längre bort, säger Marie Rådbo.

Och även om Mars och andra destinationer fortfarande hägrar, så är det faktiskt månen som människan är på väg tillbaka till. USA satsar på en man på månen år 2019, och en månbas omkring år 2024 - och Kina satsar på första kinesen på månen år 2022.

Ylva Carlqvist Warnborg