Bevis för nedslag i Nordamerika

Nordamerika kan ha träffats av en meteorit för cirka 13 000 år sedan, visar nya fynd från Kalifornien. Mikroskopiska diamanter, som bildas vid höga temperaturer och högt tryck, har hittats i jordlager från den tidsåldern och ser ut att bekräfta tidigare teorier om ett meteoritnedslag. 

I de jordlager där diamanterna hittades finns också stora mängder aska, vilket kan tyda på omfattande skogsbränder efter att meteoriten träffade.

En sådan kollission skulle kunna vara orsaken till att flera stora djur dog ut i Nordamerika, bland annat mammutar och hästar. Teorier om ett nedslag i området har varit kontroversiella. Andra forskare har hävdat att djuren istället utrotats av de nordamerikanska urinvånarna.

Referens:
Douglas J. Kennett, James P. Kennett, Allen West (2009). Shock-synthesized hexagonal diamonds in Younger Dryas boundary sediments. PNAS. doi:10.1073/pnas.0906374106

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".