Antibiotika inte lönsamt för läkemedelsföretag

Antibiotika biter allt sämre på infekterande bakterier och man måste ständigt prova nya medel för att få bukt med infektioner. Men snart finns det kanske inte några nya medel att ta till. Många stora läkemedelsbolag har helt slutat forska för att få fram nya antibiotika eftersom det är inte lönsamt längre.
Många av de stora läkemedelsbolagen har minskat kraftigt eller helt slutat engagera sig i forskningen kring antibakteriella läkemedel. Nyligen hölls världens största antibiotikaresistensmöte i USA, där just denna problematik diskuterades. - Det här är ett potentiellt bekymmer. Vi har alltid litat på att så fort man får ett resistensproblem med ett antibiotikum så finns det alltid något nytt att ta till, säger Otto Cars, som leder det svenska arbetet mot antibiotikaresistens som ordförande i arbetsgruppen Strama. Han var med på mötet och är alltså bekymrad över läget. Det är inte särskilt lönsamt för läkemedelsbolagen att satsa forskningspengar för att få fram nya antibiotika, skälen är flera och ganska enkla. Det handlar om mediciner vi använder under en kort behandlingsperiod. Dessutom pågår arbete för att minska användningen, eftersom just flitig användning av antibiotika gör att bakterierna utvecklar resistens. Själva problemet med resistens gör också att man inte vet hur länge en ny medicin kan säljas. Rätt vad det är blir bakterierna resistenta och medicinen osäljbar. Sist men inte minst tar det längre tid och är dyrare nu än förut att utveckla nya antibiotika. Alla enkla sätt att rå på bakterierna är redan använda. På sikt kan kanske helt nya medel ersätta dagens antibiotika. Men ingen vet säkert, och det är ingen lösning just nu. Vi kommer alltså inte undan att nya antibiotikapreparat ständigt behövs. Som Otto Cars ser det måste myndigheter världen över på nåt vis göra det intressant för företagen för att ta fram nya antibiotika, för det handlar om ekonomi. - Man kan underlätta genom att förändra patenttider för preparat eller minska kraven på de kliniska prövningarna utan att för den sakens skull göra avkall på säkerheten, säger Otto Cars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".