Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kan amma utan att smitta barn med hiv

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 06.00
Ett barn och dess mor vid en sydafrikansk klinik som behandlar hiv och tuberkolos. Foto: Schalk van Zuydam/AP Photo.

Hiv-positiva mödrar i tredje världen kan mycket väl amma sina barn. Med hjälp av bromsmediciner minskar risken kraftigt att mamman ska smitta barnet med hiv, oavsett om det är mamman eller barnet som får medicin. Det visar tre nya studier som presenterades på onsdagen på den internationella hiv-konferensen i Sydafrika.

– Båda metoderna, att ge bromsmedicin till mor eller att ge den förebyggande till barnet, har visat sig förebygga att barn smittas via modersmjölken, säger Thorkild Tylleskär, professor i internationell hälsa vid universitetet i norska Bergen.

– Det skulle lösa ett stort problem i Afrika om man kan använda den här typen av medicin. Att låta bli att amma är problematiskt där man inte har tillgång till rent vatten.

När antingen mamman eller spädbarnen fick bromsmedicin mot hiv, så var det bara mellan 1 och 3 procent av barnen som blev smittade av sina hiv-positiva mödrar, beroende på om det var mamman eller barnet som fick medicinen. Utan medicin var smittorisken cirka 15 till 20 procent.

Resultaten blev också betydligt bättre i länder med en utvecklad sjukvård, såsom Botswana, men sämre i länder med små sjukvårdsresurser som Burkina Faso.

Hiv-positiva kvinnor behandlas redan i dag under graviditet och förlossning, men bromsmedicin under amning har tidigare bara testats under kortare perioder. Nu har man medicinerat under längre amningsperioder, såsom ett halvår.

– De tidigare studierna pekar på positiva resultat, men de här visar att det är genomförbart i verkliga livet, säger Thorkild Tylleskär.

Fler mammor kan nu slippa det svåra valet: att amma och kanske smitta sitt barn med hiv, eller blanda modersmjölksersättning i förorenat vatten och riskera att barnet dukar under av diarrésjukdomar.

Om bromsmedicinen bör ges till mamman eller barnet beror bland annat på hur mycket hiv-smittan hunnit sätta ned moderns immunförsvar.

Thorkild Tylleskär och hans kollegor håller på att starta en liknande studie som bygger på de tre som presenterades på onsdagen.

Han räknar med att Världshälsoorganisationen WHO kan ändra sina riktlinjer i höst, och han tror att ammande mödrar faktiskt kommer att få bromsmediciner.

– Det tror jag är både ekonomiskt och realistiskt genomförbart.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Fakta: Hiv och amning

Kesho Bora-studien omfattar 2 400 kvinnor i Sydafrika, Tanzania och Burkina Faso.

BAN-studien (The breastfeeding, antiretrovirals and nutrition study) omfattar 2 400 kvinnor och barn i Malawi.

Mma Bana-studien omfattar 700 kvinnor i Botswana.

Alla tre studierna presenteras på The 5th international aids society conference on hiv pathogenesis, treatment and prevention, Kapstaden, 19-22 juli 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".