1 av 2
Sjö i Virihaure, Lappland. Foto:Gösta Nordström/Scanpix.
2 av 2
Lennart Persson professor i akvatisk ekologi vid Umeå universitet. Foto Ingrid Engstedt Edfast

Ljuset styr produktionen i sjöar

Det är ljuset som avgör tillväxten av fisk i sjöar, inte näringstillgången som de flesta tidigare har trott. Forskare vid Umeå universitet har jämfört klara fjällsjöar med brunfärgade skogsjöar och har visat att produktionen i sjöar styrs av hur grumlig sjön är och hur väl ljuset därmed når ner i vattnet.

En av forskarna bakom studien är Lennart Persson, professor i akvatisk ekologi vid Umeå Universitet.

– Det viktigaste i den här artikeln är att den ifrågasätter det vedertagna sysättet att i världens sjöar är det forsfor som begränsar produktionen av alger, fisk och allt som finns i vattnet. Vad vår studie visar är att vad som begränsar produktionen i de flesta sjöar på jorden är faktiskt ljusklimatet, säger Lennart Persson.

I takt med att vi får ett varmare och mer nederbördsrikt klimat där trädgränsen flyttar allt längre norrut så kommer sjöar och vattendrag att ta emot allt mer organiskt material och blir grumligare med sämre siktdjup vilket påverkar tillväcxten av allt liv i sjön.

Lennart Person och hans forskarkollegor menar att deras resultat är relevanta för 90 procent av världens alla sjöar.

– Vi har gjort en jämförande studie av sjöar som går från från fjäll- ner till skogssjöar. Vi har tittat på produktionen på alla nivåer i ekosystemet som en funktion av hur mycket organiskt kol som tillförs sjöarna. Det viktiga med koltillförseln är hur ljusklimatet ser ut i sjöarna.

Två forskargrupper vid Umeå universitet har samarbetat med Climate Impacts Research Centre (CIRC) i Abisko för att mäta hur långt ner solljuset i sjöarna når och vilken betydelse ljuset har för livet i sjön.

– Historiskt har man varit väldigt fokuserad på det vi kallar närsalter, och det är kopplat till de problem man har haft i sjöar tidigare, främst då övergödningsproblematiken. Det vi säger är att övergödning har varit ett problem som har berört en minoritet av världens sjöar, så ska vi förstå vad som händer i flertalet sjöar på jorden så är ljusklimatet kanske den viktigaste faktorn, säger Lennart Persson, professor i akvatisk ekologi vid Umeå universitet.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Referens:
Jan Karlsson et al. Light limitation of nutrient-poor lake ecosystems, Nature, Vol. 460, No. 7254, 23 juli 2009.
doi:10.1038/nature08179

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".