Ämne på cellytan kan förklara risker med kött

Vi människor tycks må bäst av att inte äta så mycket kött. Amerikanska forskare har nu funnit att det kan ha att göra med ett ämne som finns på cellytan framför allt i kött från nöt, lamm och gris.
Det finns studier som tyder på att vi inte mår så bra av kött, utan att en köttrik diet kan kopplas samman med bland annat cancer och hjärtsjukdom. Och amerikanska forskare kopplar nu samman detta med fyndet av ett ämne som finns på cellytan framför allt i kött från nöt, gris och lamm. Det här ämnet verkar inte höra hemma i den mänskliga kroppen men ändå har det hittats där - dels i cancertumörer, dels i mindre utsträckning i andra vävnader. Dessutom utvecklar vi antikroppar mot ämnet. Det här är en upptäckt som ger stora möjligheter till spekulationer kring uppkomst av cancer och autoimmuna sjukdomar, men forskarna drar inga slutsatser i det här läget. Det behövs det fler och större studier för. Några rekommendationer kan man alltså inte utläsa av de här resultatet - men liksom med akrylamidlarmet kan man konstatera att det stämmer väl överens med redan gällande kostrekommendationer om att äta mindre kött och mer grönsaker. Forskarna är verksamma vid Californiauniversitetet och deras rön publiceras av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrifts nätupplaga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".