Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på antibiotika kan ge dödliga infektioner

Stora läkemedelsbolag blir allt mindre intresserade av att forska för att få fram nya antibiotika. Fortsätter det så kan vi snart ha de riktigt stora resistensproblemen här - med dödliga lunginflammationer och risk för dödsfall efter operationer på sjukhus.
Nya antibiotika behövs ständigt eftersom bakterierna hela tiden utvecklar motståndskraft, resistens, mot dem vi har. Men för läkemedelsbolagen är det här arbetet inte särskilt lönsamt längre, och många har dragit ner på forskningen på området eller lagt ner den helt. Sverige är hittills relativt förskonat från resistensproblem men avstannar forskningen kommer problemen att växa, det säger Peet Tüll som är chef för socialstyrelsens smittskyddsehhet. - Idag är vi vana vid att en infektionskomplikation kan behandlas med antibiotika, men skulle vi få en ökning av resistensen skulle fler få lida för det, säger han. Risken att dö av en vanlig lunginflammation eller en infektion i ett sår skulle öka betydligt, om inget görs åt problemet med antibiotikaresitens. Det handlar om en process som skulle ta många år, och troligen först märkas bland särkillt känsliga grupper - gamla, svårt sjuka, eller folk som just genomgått operationer. Nu är sverige ett av de länder i världen som hittills drabbats minst av resistensproblemen - helt enkelt för att vi här lyckats någorlunda väl med att hålla nere användningen användningen av antibiotika. I många andra länder i västvärlden, till exempel Grekland och Polen, där man använder betydligt mer antibiotika än här, är flera av de här problemen redan verklighet. Där råkar nyoperedade patienter ibland ut för bakterieinfektioner där ingen typ av antibiotika biter. Också i världens låginkomstländer har man problem med resistenta bakterier. Men här handlar problemet oftast inte om att det saknas antibiotika som kan rå på problemen, utan istället om att de preparat som finns och fungerar är för dyra. Det säger läkaren och forskaren Stefan Peterson som arbetat på flera håll i afriak både för WHO och Läkare utan gränser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".