Defibrillering efter hjärtinfarkt. Foto: Björn Larsson Ask, SvD/Scanpix

Hög IQ minskar risk för hjärtinfarkt

Hög intelligens verkar minska risken att dö tidigt i hjärtinfarkt och stroke. Det visar en amerikansk studie på drygt 4000 soldater som följts genom livet. Men varför höga IQ-poäng kan skydda mot hjärtsjukdom är inte klart.

I den nya amerikanska studien publicerad i tidskriften European Heart Journal har man undersökt 9 kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som högt blodtryck, fetma och rökning till exempel.

Dessutom har forskarna tittat på utbildningsnivå, inkomst och andra socioekonomiska faktorer som påverkar hälsan. Och rensar man bort allt det här så finns det ändå kvar en skillnad i hälsa som hänger ihop med hur männen klarade sig på IQ-tester vid mönstring och senare i livet. IQ-resultatet förklarar 23 procent av dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar.

Det här stämmer väl överens med annan forskning, säger Finn Rasmussen som är professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet och själv har forskat om sambandet mellan begåvning och hälsa. Fast i den nya amerikanska studien har man undersökt alla kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom jämfört med IQ betydligt noggrannare än tidigare.

– Man vet idag att begåvningen tidigt i livet har en betydelse för dödsrisk och även när det gäller hjärt- kärldödligheten, det är väletablerat, säger professor Finn Rasmussen.

Varför hög IQ verkar ge en bättre hälsa svarar inte den nya studien på, men den ger flera tänkbara förklaringar. Kanske människor med hög IQ har lättare att ta till sig information om hälsosamma levnadsvanor? Men professor Finn Rasmussen tror att en god start i livet är allra viktigast för att stärka både hjärta och hjärna, och att en väl utbyggd barn- och mödrahälsovård är den viktigaste insatsen samhället kan göra.

– Man kan göra ytterligare förbättringar under graviditeten. Det handlar om mödrahälsovård och barnhälsovård och det handlar om hur samhället försöker att förbättra levnadsförhållandena för de mest utsatta grupperna, säger Finn Rasmussen.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Referens:
Batty D et al. Does IQ explain socio-economic differentials in total and cardiovascular disease mortality? Comparison with the explanatory power of traditional cardiovascular disease risk factors in the Vietnam Experience Study. European Heart Journal, publicerad online 14 juli 2009
doi:10.1093/eurheartj/ehp254

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".