Rullband på Münchens flygplats. Foto: Wikimedia commons

Rullbandet kan få dig att missa flyget

Att ta rullbandet på flygplatsen, när man snabbt måste komma ombord på sitt flygplan, är ofta långsammare än att bara gå bredvid. Nu har forskare vid Princeton University gett en förklaring till varför.

Tänk dig att du är på en stor flygplats och att du har bråttom till din gate. Ska du gå på rullbandet som löper längs terminalen, eller är det smartare att bara gå raskt vid sidan om? I tidskriften Chaos presenteras nu matematiska modeller som kan hjälpa till att besvara den frågan.

Ett problem för den som går på ett rullband är att hjärnan får motstridiga signaler. I fötterna känns det som man går med en viss hastighet, men synen säger att man går snabbare än så. För att lösa den konflikten, och samtidigt gå så energieffektivt som möjligt, så förutsäger de matematiska modellerna att vi saktar ner farten med ungefär hälften av rullbandets hastighet.

Och det ser faktiskt ut att stämma med tidigare studier som gjorts på verkliga människor på flygplatser. En studie för tio år sedan visade att rullband bara gav en marginell tidsvinst. Och eftersom det i verkligheten ofta stod människor ivägen på rullbandet, var det faktiskt snabbare att gå vid sidan om.

Kanske värt att tänka på nästa gång du har bråttom till ditt flyg.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".