Brain drain underskattat världsproblem

Flykten av unga välutbildade personer - från världens låginkomstländer till de rika nationerna - är ett mycket större problem än västvärlden hittills förstått. Det säger årets Dag Hammarskjöldföreläsare: Mamphela Ramphele, sydafrikansk universitetsrektor och chef för utbildningsfrågor inom världsbanken.
- Idag finns fler Ghaneanska läkare som är verksamma i USA än i själva Ghana, säger Mamphela Ramphele, den första svarta kvinnliga universitetsrektorn i Sydafrika och högsta chef för utbildningsfrågor i den mäktiga Världsbanken. Det är bara ett av exemplen på den ”brain drain” - flykt av välutbildade människor - som pågår i världens låginkomstländer, och som hon tar upp under sitt tal som årets Dag Hammarskjöldföreläsare i Uppsala. Hon pratar också om etiopiska medicinstudenter och nyutexaminerade sjuksköterskor i det fattiga Malawi som blir iväglockade till länder som Storbritannien och Kanada. Och det här är ett problem som är mycket större än vad västvärlden hittills insett, menar hon: - Att mjölka ut det bästa ur de här regionerna, då tar ni just dom unga experter som ska skapa fungerande myndigheter, bekämpa sjukdomar som AIDS och bygga stabila demokratier i låginkomstländerna, säger hon. Ibland hör Mamphela Ramphele EU-politiker som tycker det vore en utmärkt lösning att fylla på ett åldrande Europa med välutbildade ungdomar från tredje världen. Såna tankar är chockerande, säger hon. Och hon är inte sen att kritisera Världsbanken där hon själv är en av dom högsta cheferna. Världsbankens rika medlemmar som USA och EU-länderna talar gärna om ett globalt ansvar vid styrelsemötena, men när det kommer till kritan tänker dom i snäva nationalistiska banor, hävdar hon. Kristiserar själv världsbanken Mamphela Ramphele är van att kämpa för mänskliga rättigheter och global rättvisa. Hon deltog frenetiskt i kampen mot apartheid i Sydafrika - och från sin position i Världsbanken försöker hon nu övertyga världens ledare om att hela världen skulle tjäna på om låginkomstländerna kan behålla sin egen kompetens och utveckla blomstrande universitet. Något som hon menar är helt avgörande för att till exempel stoppa AIDS-epidemin och förebygga konflikter i de här områden: - Det ligger ju i hela världssamfundets intresse. Vi vet ju att sjukdomar som AIDS påverkar ju alla, och att konflikter i Afrika och Mellanöstern påverkar resten av världen. Sedan 1998 har traditionen med Dag-hammarskjöldföreläsningarna pågått i Uppsala. En gång om året bjuds en framträdande person in att besöka Uppsala och hålla en föreläsning i Dag Hammarskjölds anda. Bakom arrangemanget står Dag Hammarskjöld-fonden. Och bland tidigare talare finns till exempel FN:s generalsekreterare Kofi Annan
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".