Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Outredd hälsorisk med rött kött

Publicerat onsdag 1 oktober 2003 kl 10.22
Det är för tidigt att säga något om de nya rönen kring hälsoriskerna med att äta rött kött. Det säger Hakon Leffler, professor i molekylärmedicin vid Lunds universitet, med anledning av de nya rön som tolkats som en möjlig koppling mellan att äta för rött kött och att löpa en ökad risk för till exempel hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.
Är det hälsofarligt eller inte att äta rött kött? De senaste dagarna har det pratats och skrivits en hel del om en ny studie där amerikanska forskare undersökt en sorts sockermolekyl. En molekyl som vi själva inte har från början, men som vi får i oss via kött från andra däggdjur, och som på senare tid hittats bland annat i växande cancertumörer, och som man också sett att vår kropp försvarar sig emot genom att bilda antikroppar. Redan sen tidigare finns många studier som visar på samband mellan för mycket rött kött på menyn och ökad risk för hjärtbesvär och olika typer av cancersjukdomar. Inget att sluta äta kött för Men Hakon Leffler, professor i molekylärmedicin vid Lunds universitet, tycker att det inte behöver betyda att den här sockermolekylen har något med saken att göra. - Nej, det här kommer inte få mig att ändra min diet, den här studien innehåller ju ingenting som pekar på en ökad eller minskad risk för sjukdom. Däremot, menar Hakon Leffler att studien pekar på en mekanism som man nu kan undersöka vidare. - Om man nu gissar att den här molekylen påverkar risken för till exempel cancer eller hjärtbesvär, så kan man sätta samman en epidemiologisk studie där man jämför intaget av kött hos en stor grupp människor med förekomsten av de här sjukdomarna i samma grupp, säger han. - Först när det är gjort kan man börja säga något om huruvida de här sockermolekylerna innebär någon ökad risk för sjukdom, eller inte. Den aktuella studien har gjorts av forskare vid Californiauniversitetet och publicerades häromdagen i nätupplagan av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift - PNAS
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".