1 av 3
Rekonstruktion av hur man tänker sig att Suminia getmanovi såg ut. Illustration: Christina Stoppa.
2 av 3
Ett av de mest välbevarade skeletten av Suminia getmanovi som man hittat i Ryssland. Foto: Diane Scott.
3 av 3
Rekonstruktion av Suminia getmanovis skelett. Illustration: Christina Stoppa.

Tidig trädklättrare fann egen nisch

Amerikanska forskare har hittat det hittills äldsta fossilet av ett trädklättrande ryggradsdjur. Med det här fyndet visar det sig att fyrfota djur tog steget upp i lövverken åtminstone 30 miljoner år tidigare än vad man förut har trott. Att det här kräldjuret tog steget upp i träden för 260 miljoner år sedan var en grundförutsättning för människoaporna långt senare.

– Man kan säga att det här djuret representerar den första ansatsen till något nytt som sedan så småningom kom att utvecklas till däggdjur och andra grupper av djur som vi känner idag, säger paleontologen Lars Werdelin på Naturhistoriska riksmuseet.

Spola tillbaks bandet 260 miljoner år. Det är innan dinosauriernas tid. Det ödleliknande kräldjuret Suminia, en halvmeter långt, sitter på en gren och har mutat in en ny ekologisk nisch.

Nedanför går mest rovdjur, för de tidigaste fyrfota landdjuren var köttätare. De åt dels varandra och dels insekter som fanns i stor mängd på den tiden. Det dröjde innan det uppstod växtätare på land. Och det dröjde ännu längre innan något ryggradsdjur tog sig upp i träden.

Men nya fynd visar att just steget upp i träden skedde 30 miljoner år tidigare än man hittills trott, i slutet av Permperioden.

Forskarna har hittat mer än ett dussin mycket välbevarade skelett på samma plats i Ryssland. Med hjälp av skelettets utseende drar forskarna slutsatsen att Suminia var en trädklättrare. Bland annat hade djuret fingrar det kunde gripa om grenar med.

Genom att djurlivet tog steget upp i träden uppstod en helt ny livsmiljö där livet kunde utvecklas med nya nischer för fyrfota djur.

– Några hundra miljoner år senare ledde det förutsättningarna för utvecklingen av vår egen grupp, primaterna, som i grund och botten är en trädlevande däggdjursgrupp, säger Lars Werdelin.

Axel Naver
axel.naver@sr.se 

Referens:
Jörg Fröbisch & Robert R Reisz. The Late Permian herbivore Suminia and the early evolution of arboreality in terrestrial vertebrate ecosystems, Proceedings of the Royal Society B, publicerad online 29 juli 2009.
doi:10.1098/rspb.2009.0911

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".