Sverige varnar för falska webbsidor

Just nu pågår ett möte i Stockholm om hur internet ska fungera i framtiden. 1300 entusiaster från hela värlen finns på plats, och en av de viktiga frågorna är hur nätet ska kunna bli säkrare. Patrik Wallstöm på Stiftelsen för Internetinfrastruktur, säger att man bland annat måste införa en säkrare variant av DNS - det system som ser till att man hamnar rätt på internet.

– DNS är vad man kallar telefonkatalogen på nätet. Det är där man slår upp namn för att kunna kommunicera med den man vill åt på nätet, säger Patrik Wallström på Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

Varje gång du skriver en adress i en webbläsare så är du beroende av DNS, som står för domain name system - ett system som ser till att du hamnar rätt på internet. DNS har länge fungerat bra, men det är sårbart. En brottsling kan i vissa fall komma åt och göra ändringar, så att du till exempel dirigeras till en helt annan sida, som infekterar datorn med ett virus. Det är en typ av problem som kan bli vanligare, säger Patrik Wallström.
– Det man väntar på nu det är att virusförfattare börjar attackera DNS på det här sättet. Då kommer det att bli storskaliga attacker, säger han.

Det är alltså viktigt att skapa ett säkrare DNS - och där är Sverige världsledande. Alla stora svenska internetoperatörer har infört DNSSEC, ett helt öppet och kostnadsfritt system som inte går att manipulera.

Utmaningen är att få fler världen över att använda DNSSEC, och det är en av frågorna som just nu diskuteras på internetkonferensen IETF i stockholm. Cirka 1200 etentusiaster från hela världen är här för att avgöra själva grunderna för hur internet ska fungera.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".