Torvmosse i Abisko, där forskarna undersökt hur mycket koldioxid torven ger ifrån sig. Foto: Ellen Dorrepaal.

Torv kan öka koldioxidhalten dramatiskt

Torvmossar vid polcirkeln kan ge ifrån sig mycket mer av växthusgasen koldioxid än man hittills har trott, när klimatet blir varmare. En studie som gjorts på torvområden i Abisko i Lappland, visar att det här kan leda till en ond cirkel, där ett varmare klimat gör att marken ger ifrån sig mer koldioxid, vilket gör klimatet ännu varmare.

– Studien är enormt intressant. Den visar att det sker höga emissioner ifrån de här ekosystemen och att det kan vara en stor förändring på gång, säger Leif Klemedtsson, professor i växtekologi vid Göteborgs Universitet.

Torv består av växter som bara har fömultnat delvis - därför finns det mycket kol i torvmossar, och det kolet kan tas upp i atmosfären som koldioxid - en växthusgas. För att se vilken effekt klimatet kan ha på torv studerade forskarna en del av en torvmosse i Abisko, och satte upp plexiglasväggar runtom så att området höll en temperatur som var en grad högre än runtomkring. Och resultaten var förvånande - den lilla temperaturökningen gjorde att avsevärt mer koldioxid frigjordes från den del av marken som ligger precis ovanför permafrosten.

– De har visat att det sker höga emissioner från torvlagret precis ovanför permafrosten och attt man får en effekt av temeperaturen därifrån som man inte har räknat med. Och att de här emissionerna är mycket stora, säger Leif Klemedtsson.

Resultatet kan alltså bli en ond cirkel, där ett varmare klimat ger mer koldioxid från torven, vilket i sin tur ger ett ännu varmare klimat. På några decennier kan torven enligt forskarna ge atmosfären mellan 40 och 100 miljoner extra ton kol per år. Men Leif Klemedtsson säger att det kan bli ännu högre, om marken blir torrare än man räknat med.

– Får vi ännu torrare betingelser så kommer avgångarna att bli större, blir det blötare så blir de mindre. Så det finns ett behov av fortsatta studier inom det här, säger Leif Klemedtsson.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Ellen Dorrepaal et al. Carbon respiration from subsurface peat accelerated by climate warming in the subarctic, Nature, Vol 460, 30 juli 2009.
doi:10.1038/nature08216

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".