Fertiliteten ökar i de rikaste länderna

Med undantag för en och annan babyboom har den långsiktiga trenden i världen de senaste hundra åren varit att högre välstånd leder till lägre fertilitet, det vill säga att varje kvinna föder färre barn. Men en analys av nya data som publiceras i tidskriften Nature visar att när ett land blir tillräckligt rikt kan barnafödandet öka igen.

Att fertiliteten ska minska i låginkomstländer som blir rikare och friskare går att förutse, för andra länder har befunnit sig i den situationen förut. Men världens rikaste länder befinner sig i en för mänskligheten ny situation, så det är svårt att förutse vad som kommer att hända med fertiliteten i de allra rikaste länderna.

Man har de senaste tio åren i flera länder kunnat se tecken på att fertiliteten är på väg att vända upp, vilket bekräftas av studien som nu publiceras i Nature. Med hjälp av data från 2005 visar forskarna att det går att se ett generellt mönster av ökad fertilitet bland de rikaste länderna.

Ur den här studien kan man däremot inte utläsa vilka faktorer som gör att fertilitetskurvan vänder uppåt, eftersom forskarna har klumpat ihop utbildning, medellivslängd och inkomst i analysen. Några rika länder, som Kanada och Japan, avviker dessutom från mönstret.

Det är därför för tidigt att dra slutsatser om orsakerna till att fertiliteten ökar i vissa länder, och om vad som händer på lång sikt. Men iakttagelserna i den här studien kan ligga till grund för mer forskning om vad som påverkar barnafödandet i rika länder.

– Den stora frågan för många länder i stora delen av Europa kommer framöver att vara befolkningsminskning, som kommer att vara lika mycket debatterat som befolkningens åldrande. Det är klart att det här kommer att generera mer intresse för att studera den låga fertiliteten, säger Tommy Bengtsson, professor i demografi och ekonomisk historia vid centrum för ekonomisk demografi på ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Referens:
Mikko Myrskylä et al. Advances in development reverse fertility declines, Nature, Vol 460|, 6 augusti 2009.
doi:10.1038/nature08230

Mer om befolkningstillväxt

Klicka här för att se en video från Gapminder (www.gapminder.org) om vad som får befolkningstillväxt att minska. Föreläsare i videon är Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista