Vikingagård äntligen funnen

I Ytterby utanför Kungälv tror sig arkeologer ha funnit den vikingatida kungsgården Kungahälla, en plats som man länge grävt förgäves efter. Vetenskapsradions reporter har varit på besök vid utgrävningarna.

I gamla källor talas det ofta om Kungahälla, en viktig norsk utpost i den sydligaste spetsen av dagens Bohuslän. Men tidigare arkelogiska undersökningar av den gamla medeltida staden Kungahälla har aldrig visat fynd som är äldre än 1100-tal. Nu har man flyttat grävningen till en plats en dryg kilometer därifrån och där, på en ännu så länge liten grävyta, har man funnit spår efter två mindre vendeltida hus och en stor vikingatida hall, omkring 40 meter lång och 7 meter bred.

– Det är inte medelsvensson som bor här utan det här är en byggnad som är extraordinär och förmodligen där extraordinära verksamheter pågår som bör förknippas med makt, säger grävledare Johan Ling till Vetenskapsradion.

Arkeolog Kristina Bengtsson, som leder det så kallade Kungahällaprojektet, är säker på att man äntligen funnit det vikingatida Kungahälla.

– Min förhoppning är att vi har hittat en hallbyggnad som hör till kungsgårdskomplexet i Kungahälla, det första Kungahälla, alltså förstadiet till den medeltida staden som låg ett par kilometer öster om kungsgården, berättar hon.

Den 7 september tas grävningarna i Kungahälla upp igen, arkeologerna hoppas på ekonomiska medel för att kunna utvidga grävområdet ordentligt.

– Ambitionen är att öppna upp 2 000 kvadratmeter totalt. De här tre huslämningarna vi har funnit på den här ytan de kommer med all sannolikhet att vara flera, säger Johan Ling.

Bara 50 meter från de vikingatida fynden pågår just nu en arkeologisk utgrävning i ett äldre kulturlager, en bronsåldersplats med lämningar från perioden 1000 före Kristus.

Elisabeth Renström
elisabeth.renstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista