Mer testosteron ger mer risktagande

Nu kommer mer forskning som pekar på samband mellan det manliga könshormonet testosteron och risktagande. Kvinnliga ekonomistudenter med högre halter av testosteron i kroppen var mer benägna att ta risker, i en ny amerikansk studie.

I studien undersökte forskare vid bland annat Northwestern University och Chicago University karriärvalen hos ekonomistudenter på så kallade MBA-utbildningar.

Halten av testosteron hos studenterna mättes med salivprov. Deras benägenhet att ta risker mättes genom spel där de fick placera pengar, och i vilka karriärval de gjorde efter studierna.

Män, som ju har högre nivåer av testosteron än kvinnor, visade betydligt mer risktagande än kvinnor. Samtidigt visade resultaten att  ju högre mängd testosteron en kvinna hade, desto mer risker var hon beredd att ta. För kvinnor och män som hade lika stora mängder testosteron var risktagandet detsamma.

Enligt forskarna är det första gången som man kunnat se en biologisk grund för vilka risker folk tar i finansvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".