1 av 2
2 av 2

Sju av tio vill ha vaccin mot svininfluensa

70 procent av svenskarna tänker vaccinera sig mot den så kallade svininfluensan, H1N1, om de får ett godkänt vaccin som är gratis. Det visar en Sifo-undersökning bland tusen svenskar som Vetenskapsradion och Ekot låtit göra.

– Jag tycker det är en bra siffra. Jag hade väntat mig att fler skulle vänta och se hur landstingen tänker lägga upp sin vaccination, men att man redan nu har tagit ställning för vaccination är bra, säger Inger Andersson von Rosen, sakkunning läkare på Socialstyrelsen, som tillägger att hon förstås hellre hade sett att 100 procent vill vaccinera sig.

Enligt undersökningen, där 1 000 svenskar från 15 år och uppåt intervjuades, kommer alltså 7 av 10 att vaccinera sig. Huvudanledningen till att vilja vaccinera sig är att man inte själv vill bli sjuk, men över hälften anger också att de vill hjälpa till att stoppa smittspridningen. Unga kvinnor, under 30 år, är en grupp som utmärker sig bland de vaccinationspositiva – där vill nästan alla vaccinera sig.

Enligt vår undersökning vill var femte tillfrågad inte vaccinera sig. Över hälften av dem tror helt enkelt att de klarar sig utan vaccin.

En av tio har ännu inte bestämt sig för hur de ska göra.

Och om det blir minst 70 procent som sen verkligen vaccinerar sig, då är det tillräckligt många för att hålla smittan nere, och också ge ett visst skydd för de utsatta grupper som inte kan vaccinera sig, säger Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsen.

– Ja, det minskar ju risken att smittan hittar något nytt offer, det blir glesare mellan de som är mottagliga, och då får man också en skyddseffekt för dem som av olika skäl inte kan vaccinera sig.

Frågorna som ställdes var:
Om du erbjuds gratis vaccinering med ett godkänt influensavaccin, kommer du att vaccinera dig mot den så kallade svininfluensan eller kommer du inte att vaccinera dig?

Resultaten av enkäten:
Jag kommer att vaccinera mig, svarar 70 % av de 1000 tillfrågade.
Jag kommer inte att vaccinera mig, svarar 19%.
Tveksam, vet inte svarar 11 %.

Det geografiska område som sticker ut något är Västsverige (utom Göteborg), som har den högsta andelen som tänker vaccinera sig, 79 %. De som bor i storstäder är som grupp också mer benägna att ta vaccinet än genomsnittet, 77%, och de som bor i mindre orter är mindre benägna att göra det, 64%.

Sett till åldersgrupper så var unga mellan 15 och 29 mer positiva till att vaccinera sig än genomsnittet, 79%, medan de mellan 30 och 49 i stället svarade ja i mindre utsträckning, 65% i den gruppen sa att de tänkte vaccinera sig.

Det gick inte att se några statistiskt säkra skillnader mellan olika yrkesgrupper i undersökningen.

Undersökningen genomfördes 20 till 26 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".