Kvinnor och män kommunicerar lika

Det finns en uppfattning om att kvinnor är mer inkännande och osäkra när de kommunicerar och att män är mer direkta. Nu visar en studie från Californien i USA att det inte alls stämmer.

I studien fick 300 studenter skriva e-postmeddelanden och beskriva hur man gör olika saker, både i könsneutrala och i stereotypt könsbundna ämnen, som att byta däck eller att köpa smink.

De fick även reda på om den de skrev till var en man eller kvinna. Resultaten visade att både män och kvinnor var blygsamma och ursäktande när de skrev till någon av det andra könet om ämnen som var könsstereotypa, och som de trodde att den andra visste mer om.

När de däremot skrev om könsneutrala ämnen så var det ingen skillnad i hur inkännande män och kvinnor var. Forskarna vill sammanfatta studien med att kvinnor och män inte alls kommer från olika planeter: de kommer från olika kvarter i samma bostadsområde, och de flyttar ofta.

Referens:
Nicholas A. Palomares. Women Are Sort of More Tentative Than Men, Aren't They?: How Men and Women Use Tentative Language Differently, Similarly, and Counterstereotypically as a Function of Gender Salience. Communication Research 2009 36: 538-560.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".