Missförstånd gör tunga lyft tyngre

Undersköterskor som arbetar på demensboende beskriver ofta sitt arbete som fysiskt tungt; att det känns i axlar, nacke och rygg efter ett långt arbetspass. Nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet att det framför allt är kommunikationsproblem och missförstånd som gör att jobbet blir tyngre.

Det är särskilt förflyttningar som är tunga, men den fysiska belastningen är inte störst i arbetet med en stor tung person.

– En undersköterska beskrev detsom att en liten tant kan vara tyngre än en stor tung man i rullstol, säger Cristina Wångblad, som har gjort studien.

Det är alltså varken kroppsvikten eller hjälpmedlen som är avgörande för hur tungt arbetet är.

Eftersom demens påverkar både minnet och förståelsen, och förmågan att gå och hålla balansen, kan en dement person bli rädd, förvirrad och göra motstånd om den inte förstår eller minns vad han eller hon ska göra.

Därför menar forskarna att det är viktigt att anpassa instruktioner till varje enskild persons behov och efter varje situation.

Referens:
Wångblad, C. Experiences of physical strain during person transfer situations in dementia care units, Scandinavian Journal of Caring Sciences

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".