Fettsugning ny källa till stamceller

Det fett som tas ut vid fettsugning skulle kunna lämpa sig bra för att få fram stamceller. Forskare, vid Stanford's School of Medicine, har lyckats omprogrammera fettceller till stamceller, celler som ska kunna reparera skadad vävnad.

Det fett som tas ut vid fettsugning skulle kunna lämpa sig bra för att få fram stamceller, visar en ny studie, och det här kan ge forskarna mer material att jobba med.

Och i framtiden kan det också innebära att man kan använda kroppens egna fettceller för att reparera skadade organ.

Forskarna har lyckats omprogrammera fettceller till stamceller och skapa både nerver, muskelceller och tarmluddsceller.

Tanken är att få vuxna celler att gå tillbaka i utvecklingen så att dom fungerar lika bra som så kallade embryonala stamceller, som kommer från befruktade ägg.

I dag forskas främst på hudceller, kinesiska forskare lyckades nyligen skapa en hel mus ur en omprogrammerad hudcell, men nu har forskarna visat att det är tjugo gånger effektivare att använda fettceller, vilket sannolikt beror på att det finns omogna celler i fettvävnad.

Och fettceller är bra, menar forskarna, eftersom det finns gott om dem. Studien publiceras i nätupplagan av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

Stefan Jovinge är stamcellsforskare vid Lunds universitet, han tycker att det är för tidigt att dra långtgående slutsatser men resultaten är lovande.

– De olika celltyperna som de har tittat på måste studeras i detalj innan man kan se vad de lovar. Men det som är lovande är ju att man har använt en cell som är omognare, och det är där fältet ligger; att man ska försöka hitta sådana celler, och omogna fettceller finns i ett stort antal. Och det som är bra med fettceller är ju att det finns mycket och man kan liksom skörda dem utan någon större skada för patienter, säger Stefan Jovinge.

Referens:
Sun, N et al. (2009) Feeder-free derivation of induced pluripotent stem cells from adult human adipose stem cells, PNAS
DOI:10.1073/pnas.0908450106

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".