Vaccin mot nya influensan. Foto: Anders Andersson

Vaccintest mot svininfluensa i Örebro

Nu pågår de första testerna av vaccinet mot den så kallade svininfluensan för fullt, och i Sverige handlar det om att se hur effektivt vaccinet blir på äldre om det kombineras med vaccin mot vanlig säsongsinfluensa.

Igårkväll kom ett 80-tal testpersoner till Örebro universitetssjukhus:

Sjuksköterska Patrik Jaensson välkomnar Anna-Lisa Hellsing 73 år som är en av de första testpersonerna i Örebro och en av de första i landet som får sitt vaccin.

---Då ska jag vaccinera dig. Är du höger eller vänsterhänt?

---Högerhänt, svarar Anna-Lisa

---Då blir det nya influensa vaccinet i vänster då, och sen får du det andra i höger arm.

Efter vaccineringen ska Anna-Lisa Hellsing och de andra 84 testpersonerna i Örebro under 7 dagar ta tempen varje morgon och föra dagbok över hur kroppen reagerar på vaccinet. De ska notera eventuella besvär som svullnad, smärta och rodnad och efter 21 dagar får de nästa dos vaccin.

Anna-Lisa Hellsing blev tillfrågad efter att ha anmält sig till en tidigare studie som hon inte platsade i och hon har nyss fått sina första sprutor.

Är du rädd för eventuella biverkningar?

---Nä, det är jag inte. Det kan inte vara några stora saker, möjligen lite ömt i muskulaturen. Jag tror inte att det blir något mer, säger Anna Lisa Hellsing.

Det är personer över 61 år som testas på Clinical Research Support på Universitetssjukhuset i Örebro. Och testet ska visa hur det går att kombinera svininfluensavaccinet med det vanliga influensavaccinet. Testpersonerna får två sprutor vid varje tillfälle och slumpen avgör om det är vaccin eller koksalt i den andra sprutan. Och Anna-Lisa Hellsing ser testerna som ett sett att få vaccinationen gjord.

Resultaten från biverkningarna väntas inom en vecka. Men beskedet om vilken skyddseffekt vaccinerna ger tillsammans kommer om två månader, alltså i mitten av november när massvaccineringen i Sverige redan ska vara inledd.

Lars Rombo, som är huvudprövare i studien, säger till Vetenskapsradion,  att han tänker som Kajsa Varg " man tager vad man haver".

---Biverkningarna ska vara klarlagda till dess, och tester kring skyddseffekten pågår i många små studier runt om i världen för att få fram resultat så snabbt som möjligt, även om resultaten från Sverige dröjer, säger Lars Rombo, professor och överläkare vid infektionskliniken vid Mälardalens sjukhus i Eskilstuna.

Totalt ingår 168 personer i studien i Örebro och Eskilstuna, indelade i två grupper.  Vid båda tillfällena ges två sprutor. Alla får vaccin mot den den nya influensan två gånger men ena gruppen lottas också att få koksalt i en av sprutorna och andra gången vaccin mot säsongsinfluensan. Medan den andra gruppen får säsongsinfluensa vid första vaccintillfället, och koksalt vid nästa besök.

Reporter Sandra Nielsen, Sveriges Radio Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".